Het commando ‘hier’.

Ervoor zorgen dat uw hond naar u toe komt op het moment dat u hem roept is één van de belangrijkste dingen die u uw hond kunt leren. Wanneer uw hond dit commando goed beheerst kan dat in veel situaties van pas komen. Denk hierbij aan honden die bijvoorbeeld achter katten & eenden aan gaan. Of honden die een geur oppikken en die blindelings volgen.
Het makkelijkst is als u de hond van jongs af aan leert om te komen wanneer u hem roept, maar ook oudere honden kunnen het commando ‘hier’ prima leren of perfectioneren.

Het belangrijkste om te onthouden bij het leren van het commando ‘hier’, is dat het nooit een negatieve lading mag krijgen. Je mag het commando dus nooit koppelen aan frustratie, woede, of wat voor negatief gevoel dan ook. Ook wanneer uw hond niet direct luistert en u moet 2x roepen….wanneer de hond naar u toekomt, moet dat altijd een feestje zijn.

Het commando ‘hier’ voor pups, het begin

Wanneer u begint met trainen, welk commando dan ook, is het verstandig om in een omgeving te trainen waar de hond weinig afleiding heeft. Gebruik bijvoorbeeld de woonkamer hiervoor. De hond moet namelijk eerst leren wat van hem verwacht wordt. Om dat te leren moet hij geconcentreerd zijn en niet continue afgeleid worden.

Zodra uw pup op zijn naam reageert, kunt u beginnen met het oefenen van het commando ‘hier’.
Neem wat snoepjes in uw hand en roep uw hond. Hierbij reik je met de hand en het snoepje naar de hond zodat hij getriggerd wordt om te gaan kijken wat u hebt.

Zodra hij uw richting opkomt, moedigt u hem met uw stem aan, maak hier echt een feestje van zodat het voor de hond leuk is om naar u toe te komen.

Zodra uw hond bij u is zegt u ‘hier’ en geeft u hem het snoepje en prijst hem de hemel in.

Dit is direct een mooie gelegenheid om het vastpakken van de halsband te trainen. Door uw hond even vast te houden terwijl u hem de hemel in prijst en hem het snoepje geeft, gaat hij dat met elkaar associëren. Hiermee traint u gelijk dat het vasthouden aan de halsband leuk is, en als u dat buiten een keer doet, hij niet weg hoeft te trekken.
Omdat de moederhond de pups bij het nekvel corrigeert, vinden de meeste honden het niet prettig als ze daar vastgehouden worden. Aangezien de halsband op het nekvel zit, vinden ze ook dit niet prettig.

 

In sommige gevallen is het wel van belang dat u uw hond rustig kunt vasthouden, bijvoorbeeld bij het vastmaken van zijn riem, als er fietsers aankomen tijdens het uitlaten, enz. Train dit dus direct bij het trainen van het commando ‘hier’ en u vangt twee vliegen in één klap.

Heeft uw pup moeite met deze oefening?

Gebruik een lange lijn. Hiermee kunt u uw pup helpen de goede kant op te gaan door een kort rukje te geven. Met een rukje bedoelen we niet dat u hem naar u toe trekt maar heel zacht en kort aangeeft welke kan hij op moet gaan.

In de natuur moeten honden werken voor hun eten. U kunt dus ook zijn eten in de training verwerken door hem zijn brokjes te voeren zodra hij naar u toe komt.

Tips

Beloon uw pup iedere keer dat hij het commando ‘hier’ goed uitvoert. Maak de oefening leuk door te variëren. Ga bijvoorbeeld eens om een hoekje of achter de deur staan en laat de pup u zoeken. Laat de pup tussen u en iemand anders heen en weer lopen door hem om en om te roepen. Geef hem wel elke keer een beloning als hij komt.

Belangrijk!!!

Zorg dat de snoepjes heel klein zijn zodat het geen complete maaltijd wordt en houdt de training kort. Stop een training altijd positief dus zorg ervoor dat hij de oefening de laatste keer goed uitvoert.

Het commando ‘hier’ voor oudere honden

Oudere honden hebben voornamelijk buiten moeite met het commando ‘hier’. Dit is niet omdat ze niet weten wat het betekent of wat er van ze verlangd wordt, maar meer omdat er buiten interessantere dingen zijn dan de baas. Denk aan allerlei verschillende luchtjes, andere honden, eenden, vogels, etc.

Uiteraard wilt dat uw hond direct naar u toe komt zodra u hem roept. Gelukkig is dit vrij makkelijk te trainen.

Wanneer uw hond het commando ‘hier’ nog helemaal niet kan, begint u net als bij een pup met de bovenstaande stappen. Kent uw hond het commando ‘hier’, maar luistert hij gewoon niet dan kunt u de twee onderstaande technieken gebruiken.

N

Techniek 1: de lange lijn

De lange lijn biedt u controle over uw hond terwijl hij toch een aantal meter bij u vandaan loopt. Het beste kunt u hier een longeerlijn voor gebruiken. Elke paardensport winkel en webshop zal dit voor €10-20 verkopen. Deze lijnen zijn vaak 8 meter lang.

neem wat beloningen mee als u de hond gaat uitlaten
bevestig de lange lijn aan de halsband van uw hond en laat uw hond gewoon zijn gang gaan
roep uw hond, zodra u roept geeft u een heel klein/kort rukje aan de lijn. Trek uw hond niet naar u toe maar laat hem gewoon kort weten dat hij naar u moet komen. Zodra de hond naar u toekomt, beloont u hem met uw stem en de koekjes
dit herhaalt u tot dat uw hond ook los naar u toe komt zodra u roept

In het begin zal het nodig zijn uw hond elke keer te belonen met koekjes. Na verloop van tijd kunt u dit afbouwen door alleen even een aai te geven of ‘goedzo/braaf’ te zeggen. Doe dit overigens niet van de een op de andere dag maar wissel dit af totdat u alleen nog maar ‘goedzo/braaf’ hoeft te zeggen.

N

Techniek 2: werken voor zijn eten

In de natuur moeten honden voor hun eten werken. Wij mensen geven ze op vaste tijden eten zonder dat ze er iets voor hoeven te doen. Dit is natuurlijk geen ramp maar hun instinct vindt het logischer om te werken voor hun eten. Voor ons is dat een ideaal hulpmiddel om onze honden te trainen.

geef uw hond geen eten maar neem zijn eten mee als u gaat wandelen
laat uw hond los en laat hem lekker snuffelen, rennen, wat hij dan ook doet als hij losloopt
roep uw hond bij u en zodra hij bij u is, geeft u hem een klein beetje van zijn eten. Laat hem daarna gewoon weer zijn gang gaan
herhaal dit totdat zijn eten op is
thuis krijgt de hond natuurlijk geen eten meer aangezien hij zijn hele maaltijd al tijdens de training heeft gehad

Sluit de training af door uw hond aan te lijnen en netjes met u mee naar huis te laten lopen. Dus niet trekken aan de lijn, in de riem bijten, etc. Gewoon netjes met u mee naar huis laten lopen.

Het commando ‘hier’, gevorderde niveau

Uw hond komt netjes naar u toe als u hem roept. Of hij hierbij een omweg neemt i.p.v. in een rechte lijn op u afkomt, is tot nu toe niet zo belangrijk. Het ging er daarbij om dat wanneer u het commando ‘hier’ geeft, uw hond naar u toekomt.
Nu kunt u uw hond gaan uitdagen door de oefening moeilijker te maken.

geef het commando ‘hier’ met verschillende klanken in uw stem. Tijdens de voorgaande training heeft u waarschijnlijk een wat hogere stem gebruikt en heel blij gedaan. Probeer het nu eens met een wat lagere stem. Probeer het ook eens door heel kort het commando ‘hier’ te roepen.
u kunt uw hond ook leren om in een rechte lijn direct naar u toe te komen. Gebruik hiervoor de lange lijn waarbij u uw hond kort corrigeert als hij afwijkt. Uiteraard beloont u uw hond elke keer als hij de oefening goed uitvoert
ga eens achter een boom staan zodat uw hond u moet zoeken. Dit kunt u ook doen wanneer uw hond te ver bij u vandaan loopt of totaal niet op u let. Zeg niks maar verstop u, zonder dat uw hond dat doorheeft. Binnen de kortste keren zal uw hond u gaan zoeken. Ik garandeer u dat zodra hij u heeft gevonden hij de rest van de wandeling om de paar meter omkijkt of u er nog bent.

Kent uw hond het commando ‘blijf’? Dan kunt u de volgende oefening proberen.

N

De oefening

Laat uw hond op zijn plek blijven terwijl u afstand neemt. Leg tussen u en de hond wat lekkers, een bal of iets wat uw hond leuk vindt neer. Roep dan uw hond. Als uw hond alles laat liggen en direct naar u toe komt, prijst u hem de hemel in en geeft u hem een speciale beloning. Met een speciale beloning bedoelen we niet het standaard hondenkoekje maar echt iets lekkers!

Belangrijk!!! Het eten en speelgoed dat u hebt gebruikt om de hond af te leiden, geeft u niet! Dit was om te trainen en niet bedoeld als beloning.

Het commando ‘hier’, expert niveau

Uw hond kent het commando ‘hier’ en komt direct wanneer u hem roept. Ook als u zich verstopt en hij u niet kan zien, gaat hij op zoek zodra u het commando ‘hier’ geeft. Dan bent u klaar om te gaan trainen om ervoor te zorgen dat uw hond in iedere situatie komt zodra hij het commando ‘hier’ hoort.

De context waarin een commando wordt gegeven is hierin zeer belangrijk. Honden leren namelijk zeer context gebonden. Dat wil zeggen dat wanneer uw hond in huis en in de tuin perfect naar een commando luistert, dat buiten niet vanzelfsprekend is. Ook wanneer uw hond in het park goed naar u luistert, wil dat niet zeggen dat hij dat ook doet wanneer hij met andere honden bezig is of net een paar meter verder dan normaal van u vandaan staat.
Dit is de reden dat we elke situatie die we kunnen bedenken moeten creëren om ervoor te zorgen dat de hond te allen tijde luistert.

Uiteindelijk draait het allemaal om wat voor uw hond het beste resultaat oplevert. Dat is de reden dat wij honden trainen d.m.v. positieve bekrachtiging. Dus wat is belangrijker voor uw hond, de beloning die u hem geeft of het spelen met andere honden?
Wilt u dat uw hond altijd naar u luistert? Dan moet u ervoor zorgen dat u altijd de beste beloning heeft.

Dat hoeft overigens niet altijd voer te zijn. Het kan een speeltje zijn maar ook uw lieve woorden en een aai over zijn bol.

Dit verschilt per hond, wat betekent dat u aan de slag moet om uit te vinden wat uw hond het belangrijkste vindt.

Om een voorbeeld te geven: ik heb zelf 2 honden. Één daarvan is heel erg op mij gericht, dat was van pup af aan al zo. Dat betekent dat wat er ook gebeurt, ik het belangrijkste ben zonder dat ik daar veel voor hoef te doen. Als zij als pup aan het spelen was, liep ik gewoon weg en binnen enkele seconden stond ze naast me.

Dan de andere hond, die is wat dat betreft wat zelfstandiger. Hij doet het liefst wat hem het beste uitkomt dus luisteren naar de baas komt bij hem altijd op de 2e plek. Bij deze hond moet ik veel meer moeite doen om het gewenste resultaat te krijgen. Dat betekent de lekkerste beloningen, een feestje bouwen als hij luistert en hem het vertrouwen geven dat naar mij luisteren altijd het meest oplevert. 

In het begin kunt u natuurlijk alle hulpmiddelen gebruiken die u tot uw beschikking heeft. Bijvoorbeeld een lange lijn terwijl hij aan het spelen is met andere honden.
Bouw het rustig op. Je mag niet verwachten dat als uw hond in de tuin netjes komt, hij dit ook doet wanneer hij met een groep honden aan het spelen is. Dus bouw de oefeningen uit en blijf uw hond uitdagen.
Maak van elke wandeling een training. Een aantal keer per wandeling doe je gewoon een oefening, dit is uitdagend voor de hond en zal de band tussen u en uw hond versterken. Verder kunt u ook de volgende dingen proberen om uw hond scherp te houden:

Zorg dat de hond op u blijft letten. Het is prima dat hij lekker snuffelt en aan het spelen is, maar hij moet u wel in de gaten houden. Loop of ren dus ineens een keer de andere kant op. Uw hond heeft feilloos in de gaten wanneer u niet meer in de buurt bent en zal u dus achterna gaan of zoeken.
breidt de oefening uit door iets extra’s toe te voegen. Voeg bijvoorbeeld het commando ‘zit’ of het commando ‘af’ toe. Hierdoor creëert u ook weer rust in de oefening want als u het commando ‘hier’ geeft komt uw hond waarschijnlijk op u afgestormd. Met het commando ‘zit’ of ‘af, brengt u de rust weer terug.

Tot slot

Om het beste resultaat te behalen moet het ‘hier’ komen van uw hond altijd positief zijn. Ook al doet hij iets wat niet mag en u roept hem bij u, beloon alsnog het ‘hier’ komen. Uw hond legt namelijk het verband tussen iets hij niet mag doen, het geroepen worden door zijn baas en de correctie die hij krijgt niet. Doet uw hond iets wat niet mag, loop dan naar hem toe zonder iets te zeggen en corrigeer hem dan op de plek waar hij de fout in ging.

Sluit uw wandelingen en trainingen altijd positief en gestructureerd af. Met positief bedoelen we dat het laatste commando ‘hier’, goed uitgevoerd moet worden met een flinke beloning als resultaat. Uiteraard kunt u uw hond daarna nog lekker een stukje los laten lopen maar zodra het tijd is om naar huis te gaan, raad ik u aan om uw hond aan te lijnen en met een gestructureerde wandeling af te sluiten.

Hebt u alles geprobeerd en luistert uw hond toch niet zoals u graag zou willen? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag!

Contact opnemen

Wil je meer informatie over onze hondentrainingen of een afspraak maken? Neem dan contact op via onderstaande formulier

of bel ons op 06-40978252